Početna Galerija Kontakt Istoričar Zavičanje Kulture
CRKVA SV. ARH. MIHAILA U SENTI 1751-2001. SRPSKA ČITAONICA U SENTI 1868-1957. STEVAN SREMAC „SENĆANIN“ SRP. CRK. PEV. DRUŠTVO „ZORA“ U SENTI 1886-1941. STEVAN SREMCA „SENĆANIN“  drugo dopunjeno izdanje PARASTOS STEVAN SREMCU 2006.aug.24. JOVAN DJORDJEVIĆ JOVAN – JOCA – VUJIĆ POČASNI GRADJANIN INICIJATOR JE... PČESA magyar srpski српски menu

 

FM Parfumes

 

 

 

Gemes-Roses

 

Sajtovi net

 

 Stevan Sremac - "Senćanin"

Stevan Sremac

Spomen ploča Stevana Sremca


Godine 1999. meseca decembra, u kući parohijskog doma – zadužbini Pavla Vujića, radio sam na prikupljanju podataka za knjigu „Svetog arhangela Miahila u Senti 1751-2001.“

Knjiga je pripremana u čast velike proslave 250-godišnjice postojanja senćanskog pravoslavnog hrama, za koju je blagoslov dalo Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački dr. Irinej.

Jedna prostorija parohijskog doma bila je prepuna raznih knjiga i dokumenata koji su svedočili o istorijatu senćanskog pravoslavnog hrama, Srpske čitaonice, a bilo je i nešto dokumenata i notnih svezaka koje su ostale od pevačkog društva „Zora“.

U desnom ćošku, na patosu, ispod starih novina i nekoliko fotografija poznatih senćana, preko kojih je bila rasprostrta ogromna skica – idejno rešenje za buduću zgradu Srpske čitaonice – našao sam spomen-ploču od crvenkastog mermera, koja je posvećena Stevanu Sremcu. U vrhu spomen-ploče je ugravirana otvorena knjiga u kojoj piše „Ivkova slava“ a ispod su ukrštena pera.

Na spomen ploči piše:

STEVAN SREMAC

Profesor, Književnik i član Akademije nauka,

rođen 11. novembra. 1855. god.

u SENTI u kući br. 717.

prema ovome srpskome domu,

a preminu u Srbiji

i sahranjen u Beogradu avgusta 1906 g.

N. Lukacek                                    

Beograd                                    

Spomen-ploča je trabala da bude postavljena na rodnu kuću neumrlog književnika na četrdesetodnevni pomen njegove smrti.

Međutim, spomen-ploča je postavljena u svečanu salu-dvornicu zgrade Srpske čitaonice, koja se nalazila preko puta rodne kuće Stevana Sremca. Kada je 1987. godine Srpska čitaonica srušena zbog dotrajalosti, spomen-ploča je preneta u parohijski dom.

Odmah sam pozvao gospodina Đorđa Đurđeva, senćanskog paroha, koji je počeo da bogosluži u senćanskom hramu u novembru 1997. godine, pokazao mu spomen-ploču i rekao: „Ovoj spomen-ploči je mesto na rodnoj kući Stevana Sremca, a mi senćani treba sve da uradimo da ona tamo i dospe, pa makar i posle 96 godina.“

Nedugo potom otišao sam kod gradonačelnika Sente, gospodina Atile Juhasa, ispričao mu istorijat spomen-ploče i predložio da se ista postavi 28. septembra ove godine, na dan Svetog velikomučenika Nikite i Svetog Josifa Temišvarskog, pored postojeće, postavljene 1950. godine, kako je 1906. godine trebalo i biti.

Spomen-ploču je o svom trošku pripremio za postavljanje Laslo Aulik, kamenorezac iz Sente.

Ideja je prihvaćena, a ova knjiga „Stevan Sremac - `Senćanin`“, napisana je povodom postavljanja spomen-ploče na rodnu kuću književnika, akademika i Senćanina Stevana Sremca.


Petar Terzić

10. juna 2002. u SentiSvečano otkrivanje spomen-ploče, upriličeno je 28. septembra 2002. godine uz prisustvo velikog broja eminentnih gostiju, građana Sente i prigodan kulturni program.

Otkrivanju spomen-ploče prethodila je svečana beseda akademika Matije Bećkovića.

Spomen-ploču je otkrio akademik Matija Bećković, a venac na spomen ploču je u ime Skupštine opštine Senta položio predsednik opštine, gospodin Atila Juhas.

Potom su usledili govori prof. dr Božidara Kovačeka, predsednika Matice srpske i gospodina Miodraga Petrovića, upravnika Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

U svečanom programu, ispred rodne kuće Stevana Sremca učestvovali su horovi „Musica Pannonica“ iz Sente, pod upravom Ildiko Juniku i hor Saborne crkve „Sv. Georgije“ iz Novog Sada sa dirigentom mr Bogdanom Đakovićem.

Parastos u prepunoj crkvi Sv. arhangela Mihaila u Senti, održao je paroh senćanski, protonamesnik g. Mlađen Jović, da bi potom usledilo polaganje venca na spomenik neumrlog književnika.