Početna Galerija Kontakt Istoričar Zavičanje Kulture
CRKVA SV. ARH. MIHAILA U SENTI 1751-2001. SRPSKA ČITAONICA U SENTI 1868-1957. STEVAN SREMAC „SENĆANIN“ SRP. CRK. PEV. DRUŠTVO „ZORA“ U SENTI 1886-1941. STEVAN SREMCA „SENĆANIN“  drugo dopunjeno izdanje PARASTOS STEVAN SREMCU 2006.aug.24. JOVAN DJORDJEVIĆ JOVAN – JOCA – VUJIĆ POČASNI GRADJANIN INICIJATOR JE... PČESA magyar srpski српски menu

 

FM Parfumes

 

 

 

Gemes-Roses

 

Sajtovi net

 

 PČESA

Pčesa

Kulturno-istorijsko društvo PČESA


XII knjiga


KOMŠIJA, PA BOG


Kulturno-istorijsko društvo "Proleće na čenejskim salašima" je rođeno 1984. godine na čenejskim, vojvođanskim salašima koji predstavljaju simboliku Panonije. Svake godine Društvo izda po jednu knjigu iz edicije Istorija poljoprivrede, sela i salaša. Ovoga puta to je knjiga "Komšija, pa Bog".

Naslov knjige "Bog, pa komšija" je narodna izreka koja izražava svakodnevnu životnu realnost - "Bog je visoko, brat daleko, a komšija blizu". Komšiluk i komšije su neizbežna stvarnost kao i sve druge prirodne datosti poput kiše i gromova, nepogoda i berićeta, čas mogu biti blagotvorni, ravnodušni, a bogami i prava napast.

Vojvodina deluje inspirativno u pogledu ljudskih odnosa:

  • Kati neni je pričala i zapitkivala na mađarskom, a Rozi neni bi odgovarala na švapskom;
  • Komšinica Švabica dojila je svoje dete i komšijsko - Srpče (komšiluk po mleku);
  • U Telečkoj, čistom mađarskom selu, svekrva se svatovima obratila na tri jezika - mađarskom, srpskom i švapskom. Igrao se čardaš, užičko kolo i polka.


Knjiga "Komšija, pa Bog", na 650 strana, afirmiše toleranciju i suživot, ljubav a ne mržnju. U ovom smislu posebno se ističu srednjoškolci u svojim Ranim radovima (II poglavlje knjige).Prof. dr. Veselin Lazić